mandag den 25. juni 2012

Mad, mad, mad

Jeg ELSKER mad! Dansk mad, kinesisk mad det hele! Her i en kedsommelig stund,  mens jeg venter på maden bliver bragt direkte ind i stuen. Kan jeg da liiige skrive et lille indlæg om  mad.

Det kinesiske køkken er repræsenteret over hele verden, typisk med værtslandendes egen fortolkning af retterne og uden at skælne det store mellem kinesisk, koreansk, vienamnesisk, osv. Når du først opholder dig i Kina, finder du hurtigt ud af at kinesisk mad er noget helt andet, end det vi kender hjemmefra Kina-grillen. Hvad end du foretrak derfra, skal du ikke forvente at få hernede!

I forhold til maden, er det vigtigt aldrig at forvente at få, hvad du forventer at få. Uanset, hvor meget jeg spørger ind til en rets indhold, ved jeg aldrig, hvad jeg får før retten står foran mig. Forståeligt nok, da svinekød og svampe jo kan være mange ting! Jeg/vi har derfor efter 4mdr's ophold fået serveret de mest fantastiske retter, og en del uheldige og mindre vel-smagende i mange vestliges øjne. Det er nu ikke uden grund det kinesisker køkken er kendt over hele verden, når man frasortere de mere spøjse elementer som: involde, testikler, vandmænd, hønsefødder, 1000års-æg, andeblods-tofu, kaninhoveder, osv.. Er der nogle helt fatastiske retter tilbage, som jeg med garanti vil savne, når jeg kommer hjem til Danmark. Ligesåvel som jeg vil savne den kinesiske mad, savner jeg naturligvis noget at det vandte hjemmefra. Jeg har derfor lavet 2 mad-lister en dansk og en kinesisk. Jeg har intentioner om at spise mig igennem "den danske liste" lige så snart jeg kommer hjem, i hvert fald hurtigst muligt ;)

Danske madliste:
- Rugbrød med alt tænkeligt pålæg
- Rød hotdog med cocio - efterfulgt af en tuborg ;)
- Flæskesteg med ALT det gode tilbehør
- Grille: bøffer; nakkekotelletter m. allround-marinade; grillede champignoner, majskolber og grønne asparges; Mor's kartoffelsalat og nye danske kartofler (hvis de ellers fåes i august).
-  ALLE andre slags kartofler
- Rådyr mørbrad
- Alt andet i rådyr (Jeg satser på Thomas' fryser er fyldt)
- Stegt flæsk med BRUN sovs
- Karbonader m. grønærter
- Frikadeller
- Massere af sødmælk
- Jødekage + alt andet godt fra bageren
- bland-selv slik + chokolade

...efter et stykke tid vil jeg også gerne have en pizza m. bearnaisesovs og svensk pølseret :)

Kinesisk madliste:
- Jiaozi m. aubergine+svampe; svinekød + grønne bønner og svinekød + (grøn stærk) pebber
- Dao xiao mien - fra den lille restaurant [håndskårne nudler m. oksekød + grøntsager]
- Yao goa ji ding [kyllingetern m. cashewnødder]
- Æg + tomat over ris
- Di san xian - [aubergine + kartofler + grøn pebber]
- Chow mein [stegte nudler]
- Chow 'fan [stegte ris]
- Baozi [dampede dumplings]
- Koreansk BBQ (Er som navnet siger ikke kinesisk, men fåes mange steder og smager fantastisk)
- Fyldte brød fra Xian
- Peking and/bacon/varianten fra "muslimen"

lørdag den 16. juni 2012

Problemer på bloggen... ...

Langt om længe, har jeg taget mig sammen til og opdatere min blog, også vil den ikke loade billederne!! Det skyldtes eventuelt de internet problemer, vi har haft på det seneste. Ligeså snart det virker nogenlunde igen, lægger jeg billederne ud! Indtil da må i desværre nøjes med det skrevne... ...

Shanghai

I sidste uge brugte jeg mine 3 familiedage på at besøge min veninde Anna i Shanghai. Jeg havde en fantastisk tog-tur nedaf, hvor jeg for første gang så rismarker og folk med kineserhatte :) I stedet for at skrive en masse, får i lidt af billederne i stedet

Shanghai skyline, set fra "The Bund"
 
Golden Dragons Temple
Mor og barn i bod ved Tianzifang


Tianzifang
  
Yuyuan gardens

Bryllupsmarket i en af Shanghai's parker. Har man ikke selv fundet en mand inden 25års alderen, hjælper forældrerne gerne til, på sedlerne oplyses køn, navn, alder, vægt, uddannelse, job og indtægt

 
Dagstur til Suzhou
 
"In heaven there is paradis, on earth Suzhou and Hanzhou" 
 
Have i Souzhou
Mere have...

Hyggelig bro i haven
Black river
 
 
Dagtur til Zhujiajiao - Kina's Venedig
 
Gondoltur i den gamle by
 
Vaskekone
 
Fangsheng Qiao (bro)
En velfortjent lur i toget efter en herlig tur til Shanghai
  
 

Qingdao

Henrik, Julie-Jyde, Emma og jeg tog i forrige weekend på tur. På trods af meldinger om halvdårligt vejr tog vi turen til Qingdao. Planerne for weekenden var TOTAL afslapning med Tsingdao-bryggeri, som det eneste på programmet.  Udover at se bryggeriet, gik vi ture i byens gamle europæiske/tyske gader, gik vi ture langs stranden/havnen, var i akvariet, Julie-Jyde på navy-museum og os andre på en lille ø, hvor vi fik en lækker kop kaffe :)

Alt i alt havde vi en super weekend - med godt vejr! Det var tiltrængt afslapning og et glædeligt gensyn med havet :D

Puha, mon Henrik har tømmermænd??

Et glædeligt gensyn med havet :)

I en hvaneby er der naturligvis altid friske råvarer - vælg frit fra baljerne
 

Kina-bryllup

Vi var alle sammen inviteret til Bryllup hos Eva - lærer fra begynder 6. Vi glædede os lille børn til juleaften! Alle gjorde sig fine, og så -naturligvis- mere end fantastisk ud :) Jeg vil kort opridse brylluppet: Der var rigtig mange gæster, og Vivian har fortalt at 300 er meget normalt. Bruden og gommen gav deres "ja" til hinanden, på en scene midt i festlokalet. Efter de var retmæssigt gift, holdt begge deres chefer en tale til parret. Så stod den på underholdning fra "the foreign teatchers", hvor Henrik sang "Love" og vi andre stod og klappede lidt i baggrunden. Så var der en lille underholdningsdans af 3 KungFu-Pandaer. Efter ceremonien, talerne og underholdeningen blev der endelig serveret mad :) Mens gæsterne spiste var brudeparret rundt og sige tak, og modtog små røde kuverter med penge i. "Takke-runden", var afbrudt af at bruden skulle skifte kjoler og have gen-sat sit hår 3 gange. Festlighederne varede en 2-3t og det er kutyme at gæsterne tager hjem, når de har spist og afleveret den røde kuvert.
Det var sjovt og lærerrigt og være med til et kinesisk bryllup. Dog foretrækker jeg et godt gammeldags dansk bryllup, hvor brudeparret får mad og har rent faktisk har en stol at sidde på ;)

Bonusinfo: Alting har som bekendet en betydning i Kina. Uvidende som vi er troede vi at en gave + Y250, var en god gave. Tilsyneladende betyder Y250 "Dum"! Ups, ups... ..

Beijing 3.0

Så var vi en lille tur i Bejing igen :) Turen gik med følgene:

Fredag: Perlemarked + rigtig god fællesmiddag + øl på hostel + sanlitun barstreet
Lørdag: 798-art district + sanlitun barstreet
Søndag: Gik lidt rundt + silkemarkedet

En rigtig afslapningsweekend, hvor der også blev købt lidt gaver hjem til :)

Middag hos Maggie

Da Maggie og Vivian jo var så søde at lære os og lave dumplings, gengældte vi ved at lave "dansk"mad til dem. Vi var lidt begrænsede i form af ingredienser og køkkenet. Menuen bestod af:

Forret: Rejemad
Hovedret: Frikadeller, broccolisalat og ovnkartofler
Dessert: Hjemmelavet lagkage

De kunne lide maden og vi havde en super dag, der varede helt til aften :)

Turisttur til Xian

Titlen på blogindlægget har højst sandsynligt allerede afsløret, min generelle holdning om vores tur til Xian. Det var rart med en lille uges fri fra skolen, og vi fik set Terrakottakrigerne, som man jo nærmest skal se, når man er i Kina. Når det så er sagt, var jeg ikke yderligere imponeret over turen. Det var en turist-tur, hvor en guide piskede os fra sted til sted og tog os med på restauranter, hvor standarten for lav sammenlignet med prisen. Neden for ses oversigten for vores tur:

Mandag: 18t. togtur
Tirsdag: Ankomst + goose pagoda
Onsdag: Terrakotta-krigerne + kejserindens varme kilde + muslim street
Torsdag: kejserindegrav + nybygget kæmpe monument
Fredag.: Gå-tur på bymuren + 18t togtur hjem